Hur anlitar man en takläggare?

Det är viktigare än man kan tro att lägga lite extra energi på att hitta en bra takläggare. Du vill ju ha en seriös takläggare som har en giltig ansvarsförsäkring och F-skatt, men det betyder också mycket att du känner förtroende för takläggaren – hitta takläggning kungsbacka. Välj en takläggare som du får bra personlig kontakt med, då blir det lättare om det är något du vill fråga eller ändra på. Att läsa referenser och omdömen online brukar säga en hel del om det finns tillräckligt många.

Priset kan variera
En takrenovering kan kosta olika. Var i landet du bor kan spela roll, ofta är det dyrare ju närmare storstaden ditt hus är beläget. Typ av projekt eller omfattning spelar förstås också roll. Förutsättningarna spelar roll, så ställ frågor till de takläggare du väljer mellan. Ta in flera offerter, idag är det mycket enkelt att göra det eftersom det finns onlinetjänster där du kan få hur många offerter som helst tillsända dig. Du kan få offerter hemskickade om du önskar, och det från vanligtvis välrenommerade takläggarfirmor. Förslagsvis kan du ta in fem offerter och jämföra dem, då får du en ganska tydlig bild.

Referenser, garanti och avtal
Be om referenser innan du sluter avtal med din takläggare. Stäm av vilka garantier som gäller, och skriv ett tydligt avtal så att inga frågetecken eller tolkningsmöjligheter uppstår. Skriv in i avtalet hur det går till om något händer. Det ska tydligt framgå exakt vilket arbete som ska utföras, vad som ingår och inte. Pris ska vara lika tydligt angivet, se till att få ett fast pris.

Vad gäller garantier bör du skriva in i avtalet att dessa ska gälla både för arbetet och materialet, om hantverkaren tillhandahåller material. Du bör dock tänka på att om jobbet inte utförs fackmannamässigt i alla detaljer kan det bli problem med ditt försäkringsbolag, exempelvis vid fuktskador och liknande. Utförandet av arbetet bör därför, enligt kontraktet, ske fackmannamässigt.

Hur ska du förbereda?
Lägg några dagar på att göra rent och se till att allt är iordningställt. Exempelvis kan du frakta bort gamla takpannor eller papp om du ska lägga ett nytt tak. Att köra några rundor med ett släp blir oftast billigare än att hyra container och framförallt än att låta någon annan göra jobbet. Kanske en takfest med bekanta som alla kan “plocka pannor” och göra en trevlig samvaro av det.

Om du tänker på dessa saker när du ska anlita takläggare får du ett bra jobb utfört – och skulle mot förmodan något gå fel så är du skyddad av ett väl formulerat och tydligt (ej “tolkningsbart”) avtal för jobbet. Ett tak ska hålla länge och endast behöva underhållas under sin långa resa in i framtiden.