Tips på hur du lagar ditt tak

Precis som det mesta på ett hus måste taket ses över med jämna mellanrum, annars kan det bli stora skador som kostar dig mycket pengar. Innan du börjar med taket är det smart att börja rensa stuprören från löst smuts, löv, gamla grenar. Till det kan du använda en vanlig kvast. Tvätta sedan stuprännorna från smuts med vatten och en svamp. När du har gjort det kan du börja med taket. Här nedan får du tips på hur du på bästa sätt ska göra rent ditt tak – beställa takrenovering stockholm. Ett tak kan vara gjort av många material, det vanligaste är tegel, men det kan även vara gjort av betong, plåt och papp. Oavsett material måste det underhållas.

Ökar livslängden
Om du regelbundet ser över ditt tak håller det längre. Gör det till en vana att se över ditt tak varje sommar, till exempel när du har semester. Det spelar ingen roll vad ditt tak är gjort av, det behöver underhåll i vilket fall. Skulle du se att något har gått sönder på taket gör du bäst i att fixa det direkt, annars kan det börja läcka in vatten.

Underhåll av tak
Som det står här ovan börjar du med att rensa bort löv och allt annat som samlats på taket under året som har gått. På vissa tak växer gärna mossa, och den måste bort annars mår inte takpannorna bra. Börja med att undersöka taket och se efter att inga takpannor är trasiga eller har blåst bort under vintern. Alla trasiga plattor bör bytas ut och sen bör du även rengöra plåten som finns på alla tak. Gör du inte detta regelbundet kan den börja rosta och du får mer jobb. För att rengöra taket kan du använda en vanlig trädgårdsslang, rengöringsmedel som är specialgjort för tak och en svamp. Att använda högtryckstvätt är inte att rekommendera eftersom vatten kan komma in i skarvar och det kan förstöra mer än göra nytta. Eftersom ett tak håller i cirka femtio år, är det väldigt viktigt att underhålla det med jämna mellanrum.

Andra saker du bör göra
Har det kommit mycket snö på vintern måste du kanske skotta det. Alla tak behöver inte skottas, men på de tak som ska skottas bör inte all snö skottas bort. Du bör lämna kvar ungefär en decimeter, detta för att snöskyffeln kan skada taket. Då kan det läcka in vatten på våren när snön smälter. Tänk på säkerheten och kedja fast dig ordentligt, det är lätt att halka på snön. Om du är osäker på hur du ska göra rent taket, finns det alltid firmor som hjälper dig, då vet du att det blir ordentligt gjort. Deras personal är utbildade och vana vid sådana jobb.